Ευρυτανία
euritaniafidakia-1024x683
Εδώ η φύση απογειώνεται…

Γραφικά ορεινά χωριά με πλακόστρωτα καλντερίμια, πολύβουα ποτάμια που σε προκαλούν για ράφτινγκ στα κρυστάλλινα νερά τους, πυκνά ελατοδάση ιδανικά για περπάτημα στα ανήλιαγα μονοπάτια τους και ένα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι, για να γλιστρήσεις με τα σκι στις κατάλευκες πλαγιές του. Η διαμονή σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες και το καλό παραδοσιακό φαγητό δίπλα στο αναμμένο τζάκι ολοκληρώνουν το ονειρεμένο σκηνικό! Η Ευρυτανία είναι προορισμός για έξυπνους ταξιδιώτες. Ζήστε την…

Η φύση την προίκισε απλόχερα με πυκνά δάση με έλατα, πλατάνια και καστανιές, πολύβουα ποτάμια και βαθύσκιωτα φαράγγια… Οι άνθρωποί της τη στόλισαν με γραφικά χωριά, σμιλεμένα με πέτρα, ξύλο και πολύ μεράκι, που φωλιάζουν στις δασωμένες πλαγιές της Καλιακούδας, της Χελιδόνας και των Αγράφων. Πέρα, όμως, από τη φυσική της ομορφιά, η Ευρυτανία αναπνέει τον καθαρότερο αέρα του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής της UNESCO. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι, μια όμορφη πόλη με 10.000 περίπου κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους.

Η Ευρυτανία είναι προορισμός για όλα τα γούστα. Η τουριστική της οργάνωση είναι πολύ καλή και μπορεί κανείς να βρει το ιδανικό γι’ αυτόν κατάλυμα, από υπερσύγχρονα ξενοδοχεία με μονάδες Spa και ατμοσφαιρικούς παραδοσιακούς ξενώνες… ως αγροτουριστικές μονάδες που συνδυάζουν και δραστηριότητες στη φύση. Οι καλύτερες επιλογές για τόπους διαμονής είναι το Μεγάλο Χωριό, οι Κορυσχάδες, το Μικρό Χωριό, το Καρπενήσι (η πρωτεύουσα) ή τα Φιδάκια Ευρυτανίας (γραφικό χωριό, ανάμεσα στα έλατα και με θέα στη Λίμνη Κρεμαστών).

Αναμφίβολα, η Ευρυτανία είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τα σπορ εναλλακτικού τουρισμού και θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, αφού εδώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα χαρούν με την ψυχή τους… Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές και για όσους θέλουν απλά να γυμναστούν στον καθαρό αέρα, κάνοντας ήπιες πεζοπορίες στα δάση και τις ρεματιές, τις λίμνες και τα ποτάμια. Τα τζάκια ανάβουν από το πρωί ως το βράδυ και η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι διάχυτη παντού. Η ηρεμία του τοπίου σε γαληνεύει και σου δημιουργεί τη διάθεση να αναζητήσεις όλες τις κρυμμένες ομορφιές του…

Κορυσχάδες – Παλαιό Μικρό Χωριό – Μεγάλο Χωριό

Ο πρώτος παραδοσιακό οικισμός της Ευρυτανίας που θα επισκεφθούμε είναι οι Κορυσχάδες, σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι. Ένα πέτρινο χωριό, σκαρφαλωμένο σε ελατόφυτη πλαγιά, με σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που συνδυάζει την πέτρα με τη ζεστασιά του ξύλου. Εδώ θα βρούμε καλούς παραδοσιακούς ξενώνες. Στην πλατεία βρίσκεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και μία ταβέρνα με εξαιρετικό φαγητό και ζεστό περιβάλλον. Φεύγοντας από τους Κορυσχάδες, θα σταματήσουμε για λίγο στο χωριό Βουτύρο, όπου βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, η μεγαλύτερη εκκλησιά της Ευρυτανίας.

Επόμενος σταθμός, το Νέο Μικρό Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό, που πολλοί από τους κατοίκους του χάθηκαν από την κατολίσθηση που έγινε εκεί πριν από αρκετά χρόνια. Ευτυχώς, οι περισσότεροι κάτοικοι σώθηκαν, επειδή ήταν Κυριακή πρωί και βρίσκονταν στην εκκλησία, στην άκρη του χωριού. Στην πλατεία του, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, τρέχουν ασταμάτητα οι πέτρινες βρύσες με το κρυστάλλινο νερό. Στα δύο χωριά θα βρούμε ταβερνάκια με παραδοσιακές γεύσεις και ψητά κρεατικά.

Το Μεγάλο Χωριό, στην απέναντι βουνοπλαγιά από το Μικρό Χωριό, είναι ένας γραφικός οικισμός, με ζωντάνια και ζεστή ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα από τα πέτρινα σπίτια του είναι σήμερα αναπαλαιωμένα. Στα πλακόστρωτα δρομάκια του θα ανακαλύψουμε το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο του. Εδώ θα βρούμε αρκετούς ατμοσφαιρικούς ξενώνες, ταβέρνες και καφενεδάκια. («Το γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη» είναι φημισμένο).

Περιπέτεια στη φύση…

Αν λατρεύουμε τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, στην Ευρυτανία θα το χαρούμε με την ψυχή μας. Για να το ζήσουμε με ασφάλεια, καλό είναι να απευθυνθούμε σε μονάδες εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Εκτός από την ανάλογη εξάρτυση που θα μας δοθεί, επαγγελματίες οδηγοί και εκπαιδευτές θα μας συνοδεύουν σε κάθε μας βήμα. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε στην Ευρυτανία…
Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε rafting στον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη, river trekking στο «Πανταβρέχει», canoe-kayak στη Λίμνη Κρεμαστών, trekking στον Κρέντη, formulakia στο δάσος στο Μεγάλο Χωριό, ψάρεμα στα ποτάμια και πεζοπορίες στα δάση…
Με τζιπ 4Χ4 μπορούμε να κάνουμε μια φανταστική ειδική διαδρομή που ξεκινά από το Παλαιό Μικρό Χωριό και φθάνει στα Φιδάκια, με πανοραμική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών. Στην επιστροφή μπορούμε να ακολουθήσουμε την κανονική διαδρομή από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί πίσω στο Καρπενήσι.

Πεζοπορίες στα δάση και σκι στο Βελούχι…

Αξίζει να κάνουμε μια όμορφη διαδρομή 40’ περίπου μέσα στα έλατα και δίπλα στο ποτάμι ως το κρησφύγετο του Κολοκοτρώνη, τη «Μαύρη Τρύπα». Σημείο εκκίνησης η ξύλινη ταμπέλα με την ανάλογη επιγραφή, στο δρόμο μετά το χωριό Προυσσός, πριν τη γέφυρα.

Μια ενδιαφέρουσα πεζοπορία ξεκινάει από το Παλαιό Μικρό Χωριό και φθάνει στο αντικρινό Μεγάλο Χωριό.

Μια μαγευτική πεζοπορική διαδρομή είναι κι αυτή που ξεκινά από το χωριό Κρέντης κι ακολουθεί το μονοπάτι με θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών και τις δασωμένες βουνοκορφές των Αγράφων. Η διάρκειά της είναι 3 ώρες περίπου και χρειάζεται επαγγελματίας συνοδός.

Για τους λάτρεις του χιονιού, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου είναι ιδανικό για να γλιστρήσουν με τα σκι τους στις κατάλευκες πίστες του και να χαλαρώσουν στο σαλέ του.

Τα βράδια στην Ευρυτανία περνούν με παρεϊστικη ατμόσφαιρα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, με καλό φαγητό και κρασάκι, κάνοντας σχέδια για τις εξορμήσεις της επόμενης ημέρας…

 

TRANSLATE »