Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Εάν είστε λάτρεις της φύσης θα εντυπωσιαστείτε πραγματικά!

Η Ευρυτανία έχεις πολλές διαδρομές με μονοπάτια, αυτή είναι μια που αξίζει!!
Έχει πάρει το όνομα του από την Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
αφετηρία της διαδρομής είναι μία γραφική πέτρινη βρυσούλα ακολουθείτε το ανηφορικό μονοπάτι όπου σε κάποια σημεία στενεύει και χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί δεν υπάρχουν προστατευτικά και κάτω υπάρχει γκρεμός. Στην αρχή θα βρείτε μια ξύλινη γεφυρουλα και λίγο πιο πέρα τους καταρράκτες

Το μονοπάτι περνά μέσα από έλατα ,πλατάνια και ιτιές και αποτελείται από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου του φαραγγιού Η θέα είναι μαγευτική! Ένας άλλος καταρράκτης δεσπόζει λίγο πριν τη μαύρη σπηλιά. Σε λίγο η διαδρομή φτάνει στο τέλος της αφού εκεί που τελειώνει το βουνό εκεί υπάρχει η μαύρη σπηλιά με μία πετρόκτιστη είσοδος πλάτους περίπου τριάντα μέτρων.

Πως θα πάτε
Φτάνετε στο χωριό Προυσός. Συνεχίζετε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 1.3km φτάνετε σε διακλάδωση του δρόμου, αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας προχωρώντας ευθεία (αν στρίψουμε δεξιά κατευθυνόμαστε προς Αγρίνιο). Συνεχίζετε την πορεία σας , σε 850 περίπου μέτρα φτάνετε στην γέφυρα της Καστανιάς. Παρκάρετε έχει άπλετο χώρο. θα δείτε σήμανση προς μαύρη σπηλιά . Στην αρχή του μονοπατιού θα βρείτε δύο πάγκους για πικ-νικ ή ξεκούραση και μια πηγή.

Ο χρόνος που χρειάζεται να φτάσετε στην μαύρη σπηλιά
Εξαρτάτε από την εποχή ,αν φοράτε αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια του βουνού από τις στάσεις που θα κάνετε και αν θα κάνετε μπάνιο .Η κατάβαση από την μαύρη σπηλιά είναι περίπου 25 λεπτά .
Βαθμός δυσκολίας της διαδρομής
Με λίγη προσοχή στο βάδισμα, μπορούν ακόμη και κάποιοι χωρίς μεγάλη εμπειρία να φτάσουν στη σπηλιά. Αρκεί να μην χάσουν τα κόκκινα μεταλλικά σημάδια. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και είναι πολύ καλά σηματοδοτημενη. Λίγη προσοχή και πάτε.
Η φύση της Ευρυτανίας μαγεύει τον επισκέπτη!
Μην χάσετε αυτή την εμπειρία!

TRANSLATE »